Kattleksak

Använd en laserpekare som kattleksak

Följ våra instruktioner för att skapa en rolig och nyttig lek för din katt med hjälp av laserpekaren. Syftet med leken är att aktivera katten och då främst jaktsinnet. Det är instinker i katten som vi vill locka fram och premiera.

Instruktioner för bra kattlek med peklaser

FörberedBörja först med att förbereda rätt förutsättningar för kattleken. Förutom laserpekaren så behöver du förbereda några mjuka kattleksaker som katten kan fånga under leken samt kattgodis eller kattmat som belöning. Placera kattleksakerna strategiskt över hela lekområdet – du känner din katt, i vissa fall betyder detta hela huset, andra katter gillar att hålla sig i samma rum under lek. Du kan ha kattgodis eller kattmat förberedd i fickan eller i en liten låda i närheten.

StartBörja laserspelet genom att rikta strålen framför katten och dra sedan laserstrålen bort från katten, gärna i ett sick-sackande mönster. Uppmuntra katten regelbundet att ”fånga” strålen genom att pausa med lasern på en av de utlagda leksakerna som du förberedde tidigare. Katten uppfattar nu helst denna leksak som ett utvalt och eftertraktat byte. Innan du flyttar strålen från leksaken behöver du låta katten lägga tassarna på den, så att den hinner känna att den verkligen fångat sitt byte.

AnpassaOfta är katter humörsfulla. Så låt kattens egna humör just för stunden styra intensiteten och längden på leken. Variera alltså leken efter hur katten mår för tillfället, detta kommer ge bäst resultat och katten kommer förhoppningsvis trivas och ha roligt. Viktigt för alla lekar med katter är att katten känner sig lugn och trygg innan du börjar. Det säger sig självt att om katten är stressad eller koncentrerad på något annat så kommer den inte bry sig om en laserprick eller vilja jaga den.

AvslutaAvsluta inte laserleken helt abrupt. Sakta istället ner gradvis tills katten har lugnat ner sig lite och låt den kanske vila med en av leksakerna den fångat. När katten gör bra ifrån sig vid en lyckad ”fångst” av en leksak så bör du belöna den med godis eller mat. Detta i alla fall under de första gångerna ni leker laserleken tillsammans. Vid senare tillfällen borde katten redan vara van vid leken och kräver då inte lika mycket godis-belöning. Belöningen blir istället själva leken, jakten och fångsten i sig. Se dock till att altid belöna kattennär leken är helt avslutad, för att få ett gott avslut och ett fint minne från laserleken.

Varför jagar katter lasrar?

En katt har som instinkt att jaga för föda och för lek. Enligt flertalet katt- och beteende-specialister så bör en svensk huskatt ha minst 8 jakttillfällen, stora som små, under varje dag. Detta gäller generellt, alltså både för inomhus och utomhuskatter.

Därför är en inomhuskatt lockad av lasern. Det är ett byte som efterliknar deras naturliga byten. Laserpricken rör sig snabbt över golvet och väcker det mest primära hos din katt. Detta är en chans för din katt att både leka och få utlopp för ett sådant jakttillfälle!

Är laserpekare farliga för katter?

Nej: om du väljer en svag laserpekare gjord för kattlek. Leker du inte med en industriell laserpekare så kan du inte skada din katt.

En av de största bekymmerna för kattägare kring laserpekare och katter kommer från själva lasern. Många undrar om lysande laserstrålar kan orsaka permanenta ögonskador för katten. Självklart vill du inte rikta laserstrålen direkt in i kattens ögon, men oroa dig inte om du av misstag gör det. Kattlaserpekare och automatiska laserkattleksaker har typiskt lasrar i intervallen 1 till 5 milliwatt som är säkra för både mänskliga- och katt-ögon. En laserpekare är inte skadlig för din katts ögon eller på annat sätt. Alla laserpekare som säljs som kattleksaker är säkra på detta sätt.

Följ våra instruktioner ovan för att skapa en säker och givande lek för din katt. Det värsta du kan göra med en laserkatleksak är att skapa en frustrerande lek för katten, där den aldrig får fånga något och bara slår tassarna mot golvet eller väggen. Detta om något kan vara farligt för din katts välbefinnande.

Låt katten leka med laser på skärmen

Utgivaren Gaming Palooza Empire har skapat en smart laservideo för katt som låter katten leka med en laserpekare direkt på skärmen. Lasern rör sig över skärmen mot en svart bakgrund och tanken är att katten ska uppfatta detta som ett byte – precis som de gör med riktiga laserpekare. Så släck ljuset och tryck på play nedan för att se om just din katt är intresserad av lasern på skärmen.

Se till att skärmen som du spelar upp videon inte kan puttas ner av din katt. Håll alltid katten under uppsyn när du låter den leka med din elektronik.